duminică, 14 martie 2010

Alice in Tara de dedesubt


Am fost aseara la filmul Alice in Wonderland de Tim Burton. Mult asteptat in 3-D, mai ales de cei care au vizionat Avatar si carora li s-a deschis gustul pentru proiectiile tridimensionale.
Dar la Constanta filmele nu ruleaza 3-D. Pentru mine aceasta nu e o problema, eu nu asteptam Alice pentru efectele vizuale ci pentru a ma reintalni cu lumea absurda si ironica a cartii lui Lewis Caroll.
Stiam din trailer ca Alice nu mai este o fetita, ci o tanara de 19 ani care se reintoarce in taramul minunat. Eram pregatita sa accept asta, chiar si copiii nemuritori din paginile cartilor isi schimba totusi trasaturile si uneori si spiritul de-a lungul zecilor de ani si milioanelor de cititori.
Dar se pare ca toti eroii din Alice imbatranisera in mod nepermis. Nu am mai regasit la nici unul acea autenticitate absurda care facea deliciul paginilor din Alice. Si pe parcurs si-au pierdut si simtul umorului. Fireste ca falsitatea si lipsa lor de naturalete este in legatura cu caracterul lor imaginar. Dar ca si plasmuiri ale imaginatiei Alisei puteau fi mai hazlii. Doar regina rosie, cu capul ei in forma de inima, are putin haz, asta si datorita curtii ei cu valeti broaste si soldati piese de sah. Este interpretata de Helena Bonham Carter, care este o actrita remarcabila si rar a ratat un rol. Palarierul Johnny Depp joaca bine, este putin amorezat de noua Alice, (sugestie in favoarea criticilor lui Lewis Caroll) si face o serie nostima de palariute pentru regina rosie. Dar atat. Scena ceaiului este mai stranie decat o stiam, si invitatii nu isi schimba locurile. Alice ajunge in ceainic in locul bursucelului.
Si apropos de asta, faptul ca Alice creste sau scade, nu mai reprezinta mirarea unui copil care descopera relativitatea lumii inconjuratoare, ci doar o ocazie pentru Alice sa schimbe cateva toalete.
In final, Alice ia sabia Vorpal si il decapiteaza pe Jabberwocky, intr-un stil plasat intre Cronicile din Narnia si Stapanul Inelelor. Apoi se reintoarce in tara de deasupra si pleaca in lume plasata estetic in stil Titanic la prora unei corabii .
Pana la urma n-am ales din aceasta versiune decat imaginile vizuale, bine elaborate pe calculator, singurul joc de cuvinte "wonderland -underland" care transforma tara minunilor in lumea de dedesubt - un taram ars si pustiit, si mi-au placut cateva vietuitoare simpatice (cainele Bayard). Dar mi-au lipsit rimele amuzante, intrebarile fara raspuns, caracterul decis al Alisei din carte, nepasarea si naturaletea personajelor care le facea atat de amuzante si intrigante. Lui Tedi insa i-a placut. Poate pentru ca nu are atatea idei literare preconcepute ca mine. E posibil ca filmul sa se adreseze de fapt unor tineri (ignoranti :-) ca el.
Daca vreti sa mai aflati ceva despre film am gasit un articol . Imaginea este o ilustratie de Mabel Lucie Atwell din editia copilariei mele. Parerea mea este ca nu merita sa alergati la film. Asteptati-l la televizor. Efectele 3-D nu compenseaza faptul ca Tim Burton s-a ratacit in tara de dedesubt si nu a gasit drumul catre spiritul lui Alice si al celor ce-o iubesc.

4 comentarii:

lili.constanta spunea...

Acum imi dau seama de ce am iesit un pic... dezorientata de la film! :(

Ela spunea...

Nu am vazut filmul si o sa tin cont de sfatul tau, sa-l astept la tv!!

Daniela spunea...

Multumesc pentru articol ,Sanda.:)
Am sa imi ocup timpul cu altceva decat sa urmaresc acest film.
Cred ca nici nu doresc sa il vad...prefer varianta originala care mi a incantat copilaria, atat cat am putut sa il percep la acel moment; continuarile de acest gen , la multe din operele originale intotdeauna imi lasa un gust amar si denota un gust indoielnic si un kich total.Sau poate e chestie de gust...

CraftyGoth spunea...

Mie mi-a fost frica de cartea aia toata copilaria! De-asta ma gandeam sa-i dau o sansa filmului, poate o sa-mi inving temeri din trecut si o sa inceapa sa-mi placa. Dar... se pare ca e inca un film tipic hollywoodian. Lasa, important e ca-i frumos Johnny Depp :D

Trimiteți un comentariu