Imi aminteam ca Smaranda a publicat pe blogul ei un articol foarte frumos ilustrat si bine documentat, si dupa ce l-am recitit, am mai frunzarit cateva pagini pe Internet si am gasit insemnari foarte interesante despre lucrarile lui si despre femeile care l-au inspirat.
Deci ce as mai putea adauga, nefiind o erudita in materie de sculptura?
Totusi sculpturile sunt cele care ne atrag atentia in muzee sau in spatiile urbane, cu ele vrem sa ne fotografiem sau poposim alaturi de ele pentru un pic de odihna atunci cand plimbarea a fost lunga.
Asa ca m-am hotarat sa va mai arat alte statui pe care le-am intanit in Paris - nu cele care decoreaza podurile, palatele si catedralele, ci monumentele care strajuiesc pietele si bulevardele.
In apropiere de Petit Palais statuia lui Sir Winston Churchill, care poarta pe piedestal cuvintele sale nemuritoare "We shall never surrender."
Statuia a fost instalata in 1998 si este opera sculptorului francez Jean Cardot. In 2000 acelasi sculptor inaugura in apropiere statuia maresalului de Gaulle, in piata Clemenceau. Am citit ca au fost dispute legate de amplasarea statuii, cat si de statuia propriu-zisa pentru ca maresalul nu a dorit un asemenea omagiu. Totusi nepotul sau si-a dat aprobarea si la aproape 30 de ani de la disparitia generalului, statuia a fost ridicata, iar pe soclu sunt gravate cuvintele din memoriile sale de razboi : "Il y a un pacte vingt fois séculaire entre la grandeur de la France et la liberté du monde."
In piata Stravinsky, langa centrul Beauvais se vad statuile cinetice de Jean Tinguely si Niki de Saint Phalle. Facute ca o lucrare comandata de Primaria Parisului, ea a avut deasemenea suportul Ministerului Culturii si a fost inaugurata in 1983. Imi pare rau ca nu am pozat mai indeaproape cele 10 statui miscatoare, cu siguranta remarcabile.
Pe podul Bir-Hakeim, in apropiere de Turnul Eiffel si de sala unde a avut loc conferinta la care am fost, este o statuie intitulata "La France renaissante" a sculptorului danez Holger Wederkinch, inaugurata in 1930.
Pe Avenue de Sevres, am intalnit un centaur inedit al sculptorului francez César Baldaccini. Am citit ca o alta lucrare a sa se afla in cartierul La Défense - Degetul mare, insa acolo nu am putut ajunge in putinul timp pe care l-am avut.
Si in final chiar in Muzeul de Arta Moderna de la centrul Pompidou, am regasit mobilele lui Alexander Calder langa picturile lui Joan Miro. Ma fascineaza miscarea si culoare acestor creatii cinetice. De mult mi-as fi dorit sa-mi iau o replica a unui mobil al lui Calder, se gasesc in art shopurile marilor muzee, dar din pacate nu am un spatiu in care sa-l pun in valoare, asa ca ma bucur sa descopar originalele in Muzeele europene in care am avut norocul sa ajung.
6 comentarii:
Foarte interesant!Ai reusit sa ma duci intr-o lume absolut superba. Mi-ar placea sa vad Parisul!
Ca de obicei ai scris un articol foarte bun!Cu multe informatii , poze si reusind sa trezesti interesul pentru locurile vizitate!Si dorinta de a ajunge si noi sa le vedem!Sanda, felicitari!
Precis că a fost foarte interesant şi inspirant :)
Dragă Sanda, am un joc interesant pe blog, hai să vezi :http://kreativ-kezimunka.blogspot.com/2009/10/xmas-game-2009-romania.html
Frumoase imagini, Sanda! cata diferenta intre cele doua taramuri...categoric Europa are personalitate!
Multumesc pentru poze si pentru articol. Deosebit!
Dana
draga mea,
te citesc cu drag de fiecare data cand apare un articol nou si am admirat totdeauna arta scrisului tau.
mult succes in viata ta,
ortansa
Felicitari pentru talentul de scriitor.
Merci pentru pozele din Paris unde am si eu o invitatie in Martie 2010.
Cu tine si despre tine am numai amintiri frumoase.
Julieta
Trimiteți un comentariu