luni, 29 iunie 2009

Apostolul Pavel la Filipi


Apostolul Pavel a sosit pentru prima dată în Filipi prin preajma anului 52 d.Cr. In capitolul 16 din Faptele Apostolilor, Luca povestete ca Pavel a avut o vedenie în care un om din Macedonia i-a spus: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!" (Fapte 16:9).

Ca răspuns la vedenie, apostolul a luat corabia catre Neapolis („oraşul nou") din Grecia (care este de fapt orasul Kavala de astazi) şi s-a îndreptat repede spre cetatea Filipi. Se spune chiar ca a poposit si pe insula Thassos.

Vizita şi lucrarea lui Pavel în cetatea filipenilor au inceput cu Lidia, vînzătoarea de purpură pe care a intalnit-o impreuna cu un grup de femei pe malul unui rau mic din partea de nord vest a cetatii. Lidia l-a recunost cu Iisus Hristos si Pavel a botezat-0.

El a convertit o roaba cu un duh de ghicire pe care a eliberat-o şi apoi pe temnicerul cetăţii. Pavel a fost intemnitat in cetate, impreuna cu insotitorii lui, dar un cutremur a daramat celula si temnicerul a vazut in aceasta semnul puterii lui Iisus si s-a botezat. Acestia trei au fost primii crestini care au intemeiat biserica din Filipi.

Am aflat despre aceste fapte vizitand ruinele cetatii Filipi care pastreaza pana in ziua de azi sugestia bogatiei cetatii din acea epoca, si amintesc de inceputurile crestinismului in Macedonia. Si de asemenea locul unde a fost botezata Lidia si unde astazi este ridicata o biserica noua in care se savarsesc numai botezuri.

Orasul Kavala este construit intr-un splendid amfiteatru pe tarmurile golfului, si este de o frumusete clasica, cu toate ca pe strazile aglomerate vezi viata trepidanta a Greciei de astazi.

Filipi, Macedonia



Celula unde a stat intemnitat Pavel

Biserica din Lidia



Vedere panoramica a frumosului oras Kavala



Inchei cu cuvintele apostolului Pavel din Epistola catre Filipeni (1:3) - Mulţumesc Dumnezeului meu, ori de câte ori îmi amintesc de voi.
Am vazut niste locuri minunate.

5 comentarii:

Le Petit Patch de Smaranda spunea...

Chiar ca ai vazut peisaje minunate, si mozaicuri superbe!
Ma bucur ca ai avut o vacanta odihnitoare si plina de vizite ineresante!
Smaranda

Daniela spunea...

Multumesc pentru imaginile aratate si noua. Asa mai putem vedea si noi realele frumuseti si valori ale lumii.

Doina spunea...

Esti norocoasa ca ai putut sa te relaxezi inconjurata de aceste locuri minunate!

Elena spunea...

Ma gandeam ca ai plecat de la mare la...mare! Dar a meritat schimbarea, este altceva si vad ca v-a prins bine la amandoi. Elena

Anonim spunea...

Sandalutsa este emoţionantă. Există icoane "Maica Domnului cu săndăluţa" sau Ioan care nu este vrednic să se aplece şi să dezlege cureaua sandalei (şi chiar ritul de Paşte al spălării picioarelor). După părerea mea sensul ascuns/pierdut este tradiţia mosaică ca în caz de deces fiul să se descalţe imediat şi să se lungească la pământ minimum 30 minute. Încălţămintea se dă de pomană.

Trimiteți un comentariu